Storage wars maakte het gebruik van selfstorage ofwel opslagruimte steeds bekender.

Bij Easybox zijn we geïnteresseerd in alles wat met opslag te maken heeft en onze interesse stopt daarbij niet na de werkdag. Wanneer we thuis zijn, kunnen we gelukkig nog kijken naar Storage Wars. Een televisieprogramma dat in Amerika sinds 2010 wordt uitgezonden en later ook in Nederland uitgezonden werd. De serie gaat in op de schatten die verstopt kunnen zitten in opslagboxen. Hoewel we bij Easybox uiterst zorgvuldig omgaan met de opslagboxen en diens inhoud is de wereld van opslagboxen in Amerika natuurlijk wat extremer –zoals met alles in Amerika. Wanneer bijvoorbeeld in Californië de huur van een opslagruimte drie maanden niet wordt betaald dan is de verhuurder gerechtigd om de inhoud te verkopen aan een veilingmeester. De inhoud van deze kluizen spreken tot de verbeelding. Deze is vaak interessant, soms enorm waardevol en soms werkelijk niets waard. In de show worden professionele kopers gevolgd die de inhoud van een opslagbox opkopen gebaseerd op een korte inspectie van vijf minuten waarbij er alleen naar binnen gekeken mag worden. De strijd om de verschillende boxen levert vermakelijke televisie op.

Waarom kijken?

.Voornamelijk om de mix tussen ‘’foute’’ reality-tv met het mysterie rondom de inhoud van de boxen. De kopers zijn meestal mensen die een eigen winkel bezitten waarin tweedehands of vintage items worden verkocht. Onderling kennen ze elkaar en hebben ze elk een reputatie opgebouwd, variërend van ‘’the gambler’’, tot ‘’the boss’’ en tot ‘’the outsider’’.

Zoals de titel al beweerd worden er heuse oorlogen gevoerd om de koop van de juiste box. In de boxen worden de meest uiteenlopende items gevonden, soms enorm bizar, maar soms ook enorm waardevol. Naast de vermakelijke strijd om de boxen tussen de vaak excentrieke kopers, is de nieuwsgierigheid naar de inhoud van de boxen wat de meeste kijkers trekt. Niet voor niets, want er is in de verschillende seizoenen al van alles op de kop getikt. Zo werd er door een van de kopers van het programma in seizoen 3 een kunstcollectie gevonden die maar liefst 300,000 dollar waard was. Voor de kluis zelf werd 3600 dollar uitgegeven.

Een andere koper kocht een kluis op die bleek te zijn geweest van Paris Hilton. Echter, de gok blijft groot, want wat precies kan gezien worden na alleen een kijkje naar binnen? Het gebeurt dan ook vaker dan eens dat de kopers met lege handen, of beter gezegd volle handen met troep, blijven zitten. Tja, probeer dan maar eens die 800 dollar die betaald is voor de kluis terug te verdienen. Echter, in gedachten gehouden ons eigen vak in de opslag, bezit de show natuurlijk ook een donker randje. Alle opslagboxen waren namelijk eens in bezit van iemand die de spullen opsloeg omdat hij wilde dat ze niet verloren zouden gaan.

Om de een of andere reden zijn alle opslagboxen in de show verlaten. En onze gok is dat deze redenen vaak te maken hebben met narigheid. Maar ach, na een drukke werkdag is het niet hoeven nadenken over deze narigheid en in plaats daarvan kijken naar de vermakelijke ‘’storage wars’’ misschien niet zo’n ramp.