Thuis of op kantoor ruimte besparen

Een klein huis kan heel gezellig zijn, maar gezellig hoeft niet altijd positief te zijn. Niemand voelt zich waarschijnlijk heel prettig in jouw gezellige huis wanneer deze gezelligheid gelijk staat aan rommel of aan een veel te vol huis. Je huis is een weerspiegeling van wie jij bent. Is het een rommeltje in jouw huis? Dan zijn jouw gedachten waarschijnlijk ook een rommeltje. Echter, door slim in te richten en slimme keuzes met betrekking tot jouw huis te maken, los je dit gemakkelijk op. Ook handig wanneer je aan ruimte moet inleveren door een verhuizing of gezinsuitbreiding of wanneer je op een studentenkamer gaat wonen.  

Ruimte besparende meubels

Een van de beste manieren om veel ruimte in huis te besparen is door het kiezen van de goede meubels. Een enorme kast kan erg mooi staan, maar neemt veel ruimte in beslag. Een grote eettafel kan vaak ook een tikkeltje kleiner zonder dat je daar zelf veel last van ondervindt. Downsizen dus! Daarnaast zijn er tegenwoordig veel ruimtebesparende meubels op de markt te vinden. Het merk ‘resourcefurniture’ is daar een leuk voorbeeld van. Banken worden bedden, bijzetkrukjes worden omgezet in stoelen en bijzettafels worden grote eettafels. Dit concept bestaat natuurlijk al langer en zag er eerder vaak een beetje voorspelbaar uit, maar tegenwoordig is dat absoluut niet meer het geval. Het creëren van één meubel met meerdere functies is een ware designtak geworden waarbij de meest prachtige én praktische meubels worden ontworpen. Zoek het bovengenoemde merk bijvoorbeeld maar eens op en verwonder je over waar één meubel allemaal functioneel voor kan zijn!

Opruimen

Een van de meest ruimtebesparende tips is het wegdoen van spullen. Makkelijk gezegd natuurlijk. Maar ook makkelijk gedaan! Heb je echt die 4 stapels met oude tijdschriften nog nodig? Luister je echt nog naar die cd’s? Door dingen weg te doen, wordt je huis een stuk overzichtelijker. Er zijn waarschijnlijk een boel dingen die je zelden gebruikt, maar die wel veel ruimte in beslag nemen. Eén oplossing is ‘verkopen die handel’. Bied spullen tweedehands aan op marktplaats.nl of huur een stand bij jouw lokale rommelmarkt. Dat is dubbel verdienen; meer ruimte en meer centen. Echter, van sommige dingen kun je niet zomaar afstand doen. Zijn er veel spullen die je niet gebruikt, maar die je ook niet weg wilt doen? Denk dan eens aan het huren van een opslagruimte. In een opslagbox kun je naar mate je wensen veel of juist weinig spullen kwijt en zo hoef je geen dierbare dingen weg te doen.

Optische vergroting

De inrichting van een huis kan veel doen voor het gevoel van ruimte van het huis. Kleurgebruik en verlichting kunnen bijvoorbeeld veel verschil maken. Felle kleuren maken een ruimte kleiner, terwijl rustige, neutrale kleuren de ruimte optisch kunnen vergroten. Ook het donkerder verven van je plafond kan ervoor zorgen dat een kamer optisch groter lijkt. Verder kan verlichting zorgen voor een optisch grotere kamer. Eén grote lamp aan je plafond verlicht de kamer evenredig en kan deze groter laten lijken. Richt ook vooral lampen op de muren om de ruimte groter te laten lijken. Je kan juist kleine hoekjes creëren door het gebruik van sfeerverlichting; ook wel eens lekker. Daarnaast laten ook spiegels een kamer groter lijken doordat ze diepte creëren. 

Wees creatief zodat jouw kleine huis óf kamer een heerlijk huis wordt: Size doesn’t matter!