Tips voor het verkopen van je huis

Het verkopen van een huis blijft een vaak moeilijke klus, maar is tegelijkertijd essentieel omdat er zoveel geld bij gemoeid is. Niks vervelender dan een volgende stap in je wooncarrière willen zetten, maar niet kunnen zetten omdat je huis nu al 5 jaar te koop staat. Of misschien nog wel erger, je droomhuis al gevonden (en gekocht?), maar tegelijkertijd met de last van je oude huis zitten. Er staan momenteel dan ook veel huizen te koop wat resulteert in veel vergelijkingsmateriaal voor de koper. Die kleine minpuntjes kunnen al genoeg zijn om de koper te laten twijfelen. Ben daarom goed voorbereid. Hieronder enkele basic, maar efficiënte, tips.

Blijf actief

Staat je huis al een hele tijd te koop en ben je er eigenlijk voortaan een beetje klaar mee? Dat is te begrijpen, maar bij de pakken neer zitten helpt niet bij het verkopen van je huis. Blijf dus vooral actief. Werk de Funda-advertentie regelmatig bij en betaal af en toe extra voor een vernoeming bovenaan op de website als ‘tophuis’. Zet daarnaast ook vooral social media in, blijf de advertentie delen en vraag of vrienden hetzelfde voor je willen doen. De advertentie hoeft maar net bij de juiste persoon te komen!

Over smaak valt te twisten..

..En daarom is het slim om een huis zo neutraal mogelijk te presenteren. Natuurlijk is die knalgele muur leuk voor je peuter, maar het beginnende koppel dat naar je huis komt kijken kan er zowaar door worden afgeschrikt. Hoeveel je misschien zou denken dat mensen door dit soort dingen heen kunnen kijken, is dat vaak niet het geval. Een net huis met nette meubels doet het nu eenmaal beter dan het huis met gothic-thema. Bepaalde opvallende en grote meubelstukken zou je kunnen opslaan bij Easybox. Hoe minder meubels er staan in een ruimte, hoe groter de ruimte lijkt. Zet daarnaast vooral verse bloemen in vazen, leg vers fruit in een fruitschaal of schaf kaarsen aan. Zorg voor een prettige, huislijke sfeer.

Opknappen

Aangezien de keuze op het moment nu eenmaal reuze is voor de koper, is het verstandig om je huis een grote opknapbeurt te geven voordat je de kopers laat komen. Er is zoveel te vergelijken dat deze opknapbeurten echt het verschil kunnen maken. Natuurlijk kan je eerst even afwachten hoe je huis in de markt staat, maar staat het huis al lange tijd te koop dan kun je eraan denken toch die extra klusjes te doen, zowel groot als klein onderhoud. Kleine ergernissen als klemmende deuren, kastjes of kapotte lichtschakelaars kunnen al net dat verschil maken.

Mooie foto’s

Wanneer je alle moeite hebt gedaan om je huis verkoop-klaar te maken, is het zaak dit goed vast te leggen. Dus pak vooral niet je digitale camera of iPhone erbij, maar huur iemand in die professionele foto’s van je huis kan maken. Leg alles goed vast vanuit verschillende hoeken en zorg dat het huis perfect schoon en netjes is op de foto’s. Je zou zelfs een verkoopstyliste kunnen overwegen om te zorgen dat het huis er op de foto goed uitziet. Zonder goede foto’s zal een koper überhaupt niet langskomen. Plaats ook zeker een plattegrond bij de foto’s en denk misschien zelfs aan een video. Zorg dat jouw huis eruit springt!